Magnetoterapia este atat una din cele mai vechi forme de tratament medical, cat si una dintre cele mai noi. Suntem abia la inceputurile exploararii acestei remarcabile modalitati de vindecare, dar rezulatele sunt deja impresionante.
Desi pare incredibil ca ceva atat de simplu ca un magnet ar putea alina in cateva minute, sau ore, o durere de cap, de gat sau o alta durere, totusi, deseori chiar asa se intampla. Probabil ca unii ati incercat sa folositi tratamente cu magneti in caz de boala, sau chiar si daca erati sanatosi. Este posibil ca 4 din 5 dureri obisnuite si diferite boli comune sa fie vindecate prin magnetoterapie. Putine metode ale medicinii conventionale occidentale dau rezultate atat de bune! Magnetoterapia poate ajuta corpul sa vindece gatul intepenit, migrenele, crampele premenstruale, durerile de spate si aproximativ alte peste 30 de boli comune. Pentru a putea practica terapia, trebuie sa cunoasteti cateva principii de baza, iar pentru stari mai grave trebuie sa stiti cum sa puneti un diagnostic si sa faceti un tratament magnetic complet al afectiunilor respective.
Desi tratamentele magnetice par sa faca minuni, ele nu pot vindeca totul, nu sunt un remediu minune. Ele functioneaza mai mult ca impulsul de pornire al unei masini. Daca are combustibil (adica nutritie corespunzatoare) si un sistem bun de tractiune (adica exercitiu potrivit), masina va porni si va continua sa mearga.
Unul dintre modurile prin care fortele magnetice interactioneaza cu corpul este prin alternarea orientarii spinului unor protoni, particulele minuscule care alcatuesc nucleul atomilor. Probabil ca acesta este motivul pentru care magnetii sunt eficienti intr-o mai larga varietate de boli decat multe dintre chimicalele sau medicamentele care dau rezultate doar la nivel macromolecular, pentru a modifica sau a ataca bacteri sau virusi specifici, sau pentru a modifica dezechilibru chimic particular.
Dupa ani de zile in care a fost considerata un remediu popular, magnetoterapia a devenit, in sfarsit, un tratament medical acceptat. In Europa, aproximativ 5 milioane de oameni au fost tratati cu aparate pentru tratament cu camp magnetic pulsatil. Multe studii importante de cerdetare care sprijina in mod clar, deschis valoarea terapeutica a magnetismului au fost publicate in importante reviste mondiale.
Magnetoterapia se foloseste in China de mai bine de 2000 de ani, dupa cum sustin Minda Hsu si Chikuo Fong, doi cercetatori moderni ai biomagnetismului. Cea mai veche carte cunoscuta de medicina, "Cartea de Medicina Interna a Imparatului Galben al Chinei", care se presupune ca a fost scrisa in jurul anului 2000 i.Cr., mentioneaza metoda prin care magnetii naturali sunt pusi pe punctele de acupunctura. In vest, Aristotel a scris in anul 300 i.Cr. despre folosirea magnetilor in scopul vindecarii. In anul 100 i.Cr., Pliniu cel Tanar, un doctor grec, a scris despre folosirea magnetilor pentru vindecarea bolilor de ochi. Galen, un doctor roman din secolul III a observat ca magnetii pot ajuta in probleme de constipatie. In 1600, William Gilbert, om de stiinta englez si doctor al reginei Elizabeth, a scris, in latina o carte intitulata "De magnete" care a creat un interes larg raspandit pentru magnetism, in special in ceea ce priveste vindecarea.
Doctorul elvetian Marcus Weber in 1992 descrie intr-un studiu efectele campurilor magnetice pulsatorii asupra a 1712 pacienti cu inflamatii, dereglari de articulatii si organe, fracturi si rani grave, precum si cu dereglari circulatorii. Peste 60% din pacienti au inregistrat rezultate bune sau foarte bune. N-au fost observate efecte secundare.
Magnetoterapia este o metoda alternativa de vindecare a unor afectiuni, de la dureri articulare si reumatism pana la alergii si dureri de cap, prin actiunea unui camp magnetic pulsatil asupra celulelor, cu rolul de a le „însanatosi”.
Efectele campului magnetic asupra organismului :
- Vasodilatatie
- Actiune analgezica
- Actiune antiinflamatoare
- Actiune decontracturanta
- Accelereaza cicatrizarea ranilor si vindecarea organismului