Aparent hernia de disc este definita clar (hernierea discului intervertebral), insa in mod uzual, termenul se foloseste pentru toate tipurile degenerarii discale: protruzie de disc, herniere, herniere cu sechestrare (fragment liber discal).
Procesul incepe cu aparitia unor fisuri radiare in inelul fibros discal prin care fragmente de nucleu pulpos degenerat fac sa proemineze cele cateva straturi de lamele fibroase ramase nefisurate; rezultatul este un disc protruzionat. Procesul poate continua, iar la un moment dat, toate lamele inelului fibros se fisureaza; in acest moment un fragment de nucleu pulpos se poate exterioriza prin fisura producand hernie. Lucrurile pot merge mai departe, fragmentul exteriorizat pierzand legatura anatomica cu discul de origine (hernie discala cu fragment liber). Ca urmare a acestor modificari apare iritatia mecanica a radacinii nervoase comprimate, dar nu numai atat. Exista un mecanism de iritare radiculara de cauza chimica, datorat catabolitilor rezultati din degenerarea materialului discal herniat, un mecanism vascular la nivel epidural datorat extruziei discale si a unui mecanism inflamator supraadaugat.
Desi in unele cazuri foarte severe este absolut necesara interventia chirurgicala, de cele mai dese ori pacientul poate sa fie scutit de “bisturiu” daca urmeaza un tratament specializat. Programul de recuperare este individualizat in functie de stadiul evolutiv al afectiunii si de starea pacientului.
Discul intervertebral poate hernia in timpul efectuarii unei miscari gresite, ridicand greutati mari cu mecanica corporala incorecta, din cauza posturii incorecte la lucru sau in timpul activitatilor zilnice, casnice repetitive, care presupun aplecarea si/sau ridicarea de obiecte.
In timpul activitatilor zilnice profesionale sau casnice, sunt folosite anumite grupe musculare care sunt antrenate, dar in detrimentul altora care se slabesc si astfel se creeaza un dezechilibru muscular.
Stadiile herniei de disc:
stadiul 1: cu iritarea radacinii nervoase, durere pe traiect radicular;
stadiul 2: compresia radacinii, durere si parestezii pe traiect radicular cu modificari ale reflexelor osteotendinoase;
stadiul 3: paralizia radacinii nervoase, durere, parestezii, pareza/paralizie pe membru inferior.
Factori de risc:
- varsta (persoanele peste 45 de ani sunt mai predispuse la aceasta boala decat tinerii);
- sexul (barbatii sunt mai predispusi sa faca hernie de disc);
- fumatul (nicotina contribuie la deterioararea discurilor intervertebrale prin limitarea capacitatii acestora de a mai absorbii substantele nutritive din sange);
- obezitatea (exercitarea unei presiuni mari asupra discurilor);
- pozitia sezand o perioada lunga de timp;
- rasucirile, aplecarile bruste si repetitive;
- exercitii fizice solicitante, efectuate incorect (in sali de sport, cu greutati foarte mari);
- meserii ce solicita organismul prin vibratii constante, ridicatul si caratul greutatilor
Simptome:
- dureri;
- modificarea reflexelor;
- modificari motorii;
- modificarea posturii;
- modificarea sensibilitatii.
Pacientul cu hernie de disc lombara are mersul lent, greoi si bine chibzuit (atent). Se observa modificari posturale cu sau fara scolioza. Gradul mobilitatii vertebrale este redus, uneori coloana vertebrala prezinta o asimetrie.
https://www.vertebromed.ro/articole/1-Hernia+de+disc?bp=9&a=a1