0737 234 555
(Zona Baneasa)

Coloana vertebrala. Notiuni generale

Coloana vertebrala este stalpul flexibil de sustinere a vietii, axa fiintei si a existentei noastre. Este partea corpului uman care ne poate face viata fericita sau ne poate scadea calitatea vietii.

Potrivit statisticilor, 8 din 10 persoane adulte sufera de afectiuni ale spatelui. Afectiunile coloanei vertebrale provoaca nu doar durere, ci si dereglari functionale, cu implicarea in procesul patologic a oaselor, articulatiilor, muschilor, tendoanelor, ligamentelor, precum si a vaselor sanguine si a nervilor periferici.

Coloana vertebrala sau scheletul axial reprezinta segmentul central al aparatului locomotor uman, segment care a capatat o deosebita importanta odata cu dobandirea verticalitatii. Ea indeplineste o serie de functii, deseori contradictorii. Pe de o parte, coloana vertebrala sustine corpul in spatiu, rezista fortelor de gravitatie, celor de inertie si tuturor solicitarilor din mediul exterior la care este supusa in permanenta, sa protejeze continutul nobil al canalului medular - maduva spinarii cu radacinile nervoase. Din alt punct de vedere, coloana vertebrala trebuie sa fie suficient de mobila pentru a permite miscarile de flexie, extensie, rotatie si inclinatie ale capului si trunchiului. Protectia maduvei spinarii trebuie sa fie asigurata in cursul celor mai ample si complicate miscari, de exemplu cele din timpul alergatului, sariturilor, luptelor sau a demonstratiilor de dans sau de balet. Acest lucru este posibil gratie unei complexe structuri osteoarticulare si musculare multisegmentare si a unei fiziologii complicate, care reprezinta o adaptare necesara cuceririi pozitiei verticale.

Coloana vetebrala umana este alcatuita din 33-34 vertebre, 24 discuri intervertebrale, o bogata gama de ligamente, formatiuni nervoase si vasculare. Discurile intervertebrale sunt formate din cartilaj fibros si dens la periferie numit inel fibros si dintr-un nucleu pulpos, dispus central. Sistemul nervos central e format din encefal, adapostit de cutia craniana si din maduva spinarii, ce se afla in canalul rahidian al coloanei vertebrale. Fiecare vertebra are un arc vertebral ce se afla in spatele corpului vertebrei, iar fiind suprapuse, aceste arcuri vertebrale formeaza un canal lung, denumit canal medular. Acest canal cuprinde in interior maduva spinarii, de la care pornesc radacinile nervilor periferici. Peste 600 de muschi ai spatelui cu tendoane si fascii, dar si mii de fibre nervoase asigura functionarea coloanei vertebrale, permitindu-ne sa stam drept, sa ne aplecam, sa facem si alte miscari ale spatelui.

 

 

Video

Facebook