Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/vertebro/public_html/includes/functions.php on line 258
Articole
0737 234 555

 

 

DESHIDRATAREA SI EFECTELE EI

     Daca luam in considerare ca organismul uman este, in medie, 75% apa, ne putem da seama de ce hidratarea este extrem de importanta.Discurile intervertebrale sunt 80% apa, musculatura 75%, oasele 22%, sangele 90% si creierul aproximativ 75%. De aceea este extrem de important sa fim bine hidratati. In sezonul cald, tindem sa pierdem mai multa apa prin sistemul de racorire al organismului ceea ce ne pune in zona de risc. 
     Primele efecte al deshidratarii sunt: oboseala, dificultati in concentrare si ameteli, gura uscata, dureri de cap, iritabilitate si chiar crampe musculare. Pe termen lung, deprivarea organismului de cantitatea optima de apa are efecte semnificativ negative: 
• activitatea enzimatica este incetinita si provoaca oboseala cronica
• cresterea tensiunii arteriale prin cresterea vascozitatii sangelui 
• cresterea colesterolului (pentru a preveni pierderea apei din celule) 
• afectarea pieli - aceasta se usuca si apar ridurile (poate duce pana la agravarea dermatitelor si a psoriazusului)
• la nivel renal se acumuleaza toxine ce favorizeaza inflamatia si infectile 
• la nivel digestiv – procesele se incetinesc semnificativ pana la constipatie
• dureri si redoare articulara – datorita cartilajului care este format in principal din apa
• perceptia durerii este diferita – persoanele deshidratate sunt mult mai sensibile la durere chiar si la stimuli nedurerosi

     Deshidratarea ingreuneaza eliminarea toxinelor si a produsilor toxici ce trebuie evacuate din organism. Toate acestea duc la imbatranirea mai accelerata a corpului. 

     In medie, se recomanda doi litri de apa, dar trebuie luat in considerare greutatea corpului, activitatea pe care o persoana o depune, cantitatea de apa eliminata (prin transpiratie, caile respiratorii etc.). Tineti minte ca, atunci cand apare senzatia de sete sunteti deja intr-o faza moderata de deshidratare. 

 


<< inapoi la articole

Video

Facebook