0737 234 555

 

 

COPINGUL SI STRESUL

Metode de coping cu stresul (mai ales cand agentul stresor este durerea).

1. Nu va lasati coplesiti de sentimentul de disperare si neajutorare. Tentatia in cazul durerilor de spate (mai ales in cazul episoadelor acute) este sa ne gandim la ce e mai rau: “Voi ramane paralizat!”, “O sa ajung la cutit” etc. si cazul celor cronice: “Nu o sa mai scap niciodata de durere!”. Acest tip de gandire are ca efect accentuarea simptomelor.
2. Respirati. In cazul oricarei situatii stresante, nu cedati primului impuls de a rabufni sau de a intra in panica. Va recomandam sa respirati lent cu inspir (aprox .3 sec) – pauza – expir (4-5 sec.) – pauza. Va avea un efect calmant si relaxant.
3. Informati-va din surse sigure. Internetul este o mare de informatii bune si nu foarte bune. Intrebati specialistii in domeniu si tineti minte ca fiecare individ este diferit si reactioneaza diferit.
4. Confruntati problema. Cautati solutia. Chiar daca primul episod de lumbago trece rapid cu odihna si medicamente, el ramane un semnal de alarma. Puteti preveni un al doilea episod prin:
• Exercitii de tonifiere
• Educatie posturala, invatati sa va folositi corpul la capacitate maxima, in modul cel mai optim
• Amenajarea spatiului de lucru
• Respectarea pauzelor

5. Evaluati-va situatia. Ce a declansat acest episod? Cunoasteti-va limitele. Nu sunteti conceput sa stati tintuit pe scaun ore intregi la rand si, dupa, sa ridicati cate 30 de kilograme sau sa va miscati ca si cand ati avea mobilitatea unei balerine. Pe de alta parte, daca durerea dispare ca prin minune vineri si apare misterios luni dimineata, s-ar putea ca locul de munca sa fie un factor important in privinta durerii.
6. Pastrati un echilibru fizic (alimentatie, odihna, exercitii), psihic (exprimati-va gandurile si emotiile, nu le tineti inlauntru – la propriu) si spiritual. 

 


<< inapoi la articole

Video

Facebook