0737 234 555

 

 

SISTEMUL NERVOS PERIFERIC. LEZIUNI SI TIMPI DE VINDECARE.

     Nervii periferici sunt elementele prin care sistemul nervos central tine legatura cu restul organismului. Ei prezinta componente ce preiau informatia si o transmit mai departe, acestia sunt asemanatori cablurilor electrice izolate. Pentru o buna functionare este necesara integritatea atat a membranei cat si a continutul ei. Nervii pot fi lezati prin mai multe mecanisme, din punct de vedere mecanic prin compresie, alungire si/sau trauma directa.
 
     In cazul herniilor de disc, de cele mai multe ori leziuniile sunt cu caracter compresiv, membrana nervoasa avand cel mai mult de suferit. Clinic, acestea se traduc prin starea de amorteala, furnicaturi, senzatie de instabilitate si chiar atrofie musculara. Simptomele pot aparea in toata aria de control a nervului afectat ( de exemplu, senzatia de amorteala pe gamba in cazul unei hernii lombare).
     In ceea ce priveste vindecarea, cele mai importante elemente sunt perioada cat a fost comprimat si forta de compresie. Durata procesului de recuperare variaza de la disparitia completa si imediata a simptomelor (in cazul decompresiei), la cateva saptamani (8-14 saptamani – in cazul lezarii tecii de mielina) sau la cateva luni in afectari mai severe.


<< inapoi la articole

Video

Facebook