0737 234 555

 

 

SINDROMUL MUSCHIULUI PIRIFORM

     Muschiul piriform se afla in straturile profunde ale musculaturii fesiere. Sindromul muschiului piriform apare datorita unui spasm sau contracturi la nivelul acestui muschi ce irita nervul sciatic. El poate provoca durere in fesa, dar si durere care sa radieze pe traiectul nervului sciatic. Mai este cunoscut ca si pseudosciatica datorita asemanarii cu durerea produsa de afectarea nervului sciatic la nivelul coloanei.
     Muschiul piriform are originea pe osul sacru si ligamentul sacrotuberal si insertia pe marele trohanter (pe osul coapsei) si este in contact direct cu nervul sciatic – exista mai multe variatii anatomice. Miscarile principale ale acestui muschi sunt de rotatie externa a coapsei si abductie (departarea coapsei de linia mediana a corpului). Este un muschi activ in mentinerea echilibrului si in mers.
Sindromul muschiului piriform poate avea cauze primare (la nivelul muschiului – inflamatii ale muschiului sau anomalii anatomice) sau secundare. Se poate instala in urma unui traumatism sau a unei instabilitati la nivelul articulatiei sacroiliace.
     Simptomele principale sunt urmatoarele : durere surda la nivelul fesei, durere ascutita pe coapsa si gamba, durere la mentinerea pozitiei sezut perioade indelungate, durere la urcarea pantelor si mobilitate scazuta la nivelul articulatiei soldului afectat.
     Sindromul de piriform si problemele la nivelul coloanei lombare pot coexista si se pot intretine reciproc datorita implicarii miofasciale, articulare, ligamentare si functionale. Un dezechilibru la nivelul coloanei lombare poate afecta bazinul si invers.
     Tratamentul de recuperare necesita timp si este global, cu scopul de a rezolva atat problema locala cat si cea posturala. Poate include manipularea articulatiilor (sold, sacroiliace etc), masaj profund, stretching si exercitii de stabilizare si asuplizare a musculaturii bazinului, coloanei lombare si a membrelor inferioare.


<< inapoi la articole

Video

Facebook