0737 234 555

 

 

SINDROMUL ARTEREI VERTEBRALE

     Arterele vertebrale, prin care se asigură pana la 30-35% din fluxul arterial al encefalului, pornesc din arterele subclaviculare, patrund în orificiile apofizelor transverse ale vertebrelor cervicale, parcurg canalul osteomuscular și formeaza 4 bucle de siguranta inainte de a patrunde în craniu.
     In cele mai multe cazuri, sindromul arterei vertebrale este cauzat de modificari dureroase ale coloanei vertebrale, în cadrul muscular din jurul coloanei vertebrale.
     De asemenea, factor provocator este reprezentat de diferite boli ale vaselor arteriale.
     Putem identifica cateva dintre cauzele principale ale sindromului:
• Influenta cauzelor externe asupra lumenului arterei (trauma mecanica a coloanei vertebrale, deviere de curbura a coloanei vertebrale, procesele tumorale, spasmele musculare, întinderea tesutului cicatricial);
• Anomalii vasculare congenitale (artere inguste, curburi patologice);
• Bolile în care exista o îngustare a lumenului arterial (tromboembolism, vasculita, tromboza vasculara).
     Primele semne ale sindromului arterei vertebrale sunt dureri de cap permanente. Odata cu declansarea unui atac, durerile afectează adesea alte zone ale capului, de exemplu, în zona "frunții" sau în zona temporomandibulara.
     Durerea în sindromul arterei vertebrale este prezenta în mod constant sau creste odata cu atacurile. 
Deseori, pielea devine sensibila în zona dureroasa: chiar și o atingere usoara poate provoca senzatii foarte neplacute.
     În timpul miscarilor capului, pacientul simte furnicaturi și disconfort la nivelul gatului. Această afectiune este însotita de ameteli, uneori si de afectarea auzului și a vederii. Unii pacienti acuza, de asemenea, disconfort în faringe (senzatie de corp strain), dificultati la înghitirea alimentelor.
În cazuri avansate ale bolii aceasta se manifesta prin crize cu conditii scurte de lesin.
Tratamentul fizioterapeutic este folosit pentru a accelera circulația sangelui, a stabiliza tonusul vascular, a normaliza sistemul nervos central și a sustine procesele metabolice. Totodata terapia manuala ajuta la ameliorarea tensiunii în coloana cervicala si musculaturii care o înglobeaza.


<< inapoi la articole

Video

Facebook