Cativa dintre pacientii nostri au pus intrebarea: “Este bine sau nu sa inlocuim scaunul de birou cu o minge de fitness?”
La baza ideii de a folosi mingea in loc de scaun este ipoteza ca durerea lombara se datoreaza unei musculaturi slabe, neantrenate, incapabila sa stabilizeze coloana vertebrala in activitatile zilnice. Mentinerea unei pozitii corecte pe minge va antrena musculatura trunchiului rezolvand problema. Dar, din punct de vedere al dovezilor clinice, parerile sunt impartite. De aceea va prezentam pe scurt cateva dintre motivele pro si contra:
Pentru:
1. Prezinta o arie mai larga de sustinere si mai blanda pentru elementele osoase (este dependenta de structura mingii);
2. Activeaza reflexele de echilibru – mentinerea pozitiei pe o suprafata nu tocmai stabila va determina antrenarea coordonarii si echilibrului pe langa tonifierea musculaturii;
3. Poate deveni un element de relaxare – pozitionarea cu spatele pe minge poate fi foarte relaxanta in pauze (depinde de la utilizator la utilizator);
4. Majoritatea testimonialelor, dar si studiile axate pe analiza durerii si a simptomelor au dovedit o imbunatatire semnificativa;
5. Ajuta un pic si la scaderea in greutate datorita faptului ca persoanele care folosesc mingea de fitness ard mai multe calorii decat cei care folosesc un scaun obisnuit.
Contra:
1. Poate fi un adevarat pericol, riscul de cadere si accidentare este semnificativ crescut;
2. Trebuie mentinuta o postura corecta – este mai accesibila persoanelor care deja au un anumit grad de control postural;
3. Nu ofera sustinere pentru brate si spate - ceea ce duce la o obosire mai rapida a musculaturii;
4. Studile si marturiile pozitive vorbesc in principal de dureri de spate locale, nu de durerile datorate afectarii sistemului nervos (de exemplu afectarea nerv. sciatic).
5. Estetic.
In concluzie, daca va tenteaza sa incercati, recomandarile noastre sunt urmatoareale:
- Incepeti treptat, in limita durerii. Daca reusiti sa stati doar doua minute fara dureri, cresteti treptat in limita confortului. Ascultati-va corpul.
- Necesita timp de obisnuire, adaptare si rabdare;
- Mediul trebuie sa fie cat mai sigur (de ex.: acasa, in fata televizorului, langa canapea);
- Timpul sa nu fie mai lung de 20-30 de minute;
- Asigurati-va ca alegeti mingea in functie de dimensiunile si nevoile dvs. (este esential sa luati in considerare greutatea si inaltimea dvs.)