0752 321 104
(Zona Baneasa)

0737 234 555
(Zona Dristor-Baba Novac)

SACROILEITA

Sacroileita reprezinta o inflamatie a uneia sau ambelor articulatii sacroiliace. Face parte dintr-un grup de boli numite spondiloartropatii – afectiuni inflamatorii ale coloanei vertebrale.
Prin inflamarea acestora pana si cea mai mica miscare care implica coloana vertebrala poate provoca dureri si disconfort in fese, partea inferioara a spatelui sau chiar la nivelul ambelor membre inferioare. 
Femeile au un risc mai mare de a dezvolta sacroileita, deoarece pelvisul acestora sufera in timpul nasterii prin intinderea ligamentelor de la acest nivel, determinand modificari degenerative si durere cronica.
Sacroileita poate aparea din mai multe cauze: 
– Un traumatism sau un impact brusc, cum ar fi un accident de autovehicul sau o lovitura care afecteaza coloana vertebrala, partea inferioara a spatelui, pelvisul sau fesele.
– Sarcina, din cauza pelvisului care trebuie sa se acomodeze nasterii, ducand la intinderea ligamentelor care duc la degenerare.
– Infectia articulatiei sacroiliace cauzata de anumite bacterii cum ar fi brucella.
– Infectiile de tract urinar, care se pot extinde de la nivelul tractului urinar, rinichi, vezica și uretra la articulatia sacroiliaca.
– Endocardita - această infectie la nivelul endocardului poate sa ajunga in articulatia sacroiliaca.
Simptomatologia se caracterizeaza prin durere și rigiditate la nivel sacral, coapse sau fese, mai ales dimineata si in timpul ortostatismului prelungit, urcatul scarilor sau alergare, limitarea miscarilor, febrt, inflamația la nivelul unui ochi sau a ambilor.
De cele mai multe ori inflamatia articulatiei sacroiliace se datoreaza unei boli reumatice mult mai grave cum ar fi spondilita anchilozanta. Multe boli reumatice nu se limiteazt doar la inflamația articulatiei sacroiliace ci si la alte organe ale corpului cum ar fi pielea, vasele de sange, ochii, inima, plamanii, rinichii si sistemul nervos.
Tratamentul consta in repaus, medicatie antiinflamatorie și terapie fizicala, manipulari articulare si exercitii pentru intarirea musculaturii.


<< inapoi la articole

Video

Facebook