0737 234 555

 

 

ESTE BINE SAU NU SA STAM PICIOR PESTE PICIOR ?

Este bine sau nu sa stam picior peste picior ?

De-a lungul timpului s-a ridicat problema daca pozitia de picior peste picior, pe care multi dintre noi tindem sa o adoptam, este sau nu sanatoasa, daca va determina sau nu vreo problema. Va prezentam pe scurt cateva din posibilele perturbari pe care le poate provoca aceasta pozitie:
1. Probleme circulatorii sau la nivelul nervilor. Zona poplitee (portiunea din spatele genunchilor) este o arie importanta din punct de vedere vascular si nervos. Pozitia picior peste picior va determina compresia acestei zone si indirect va afecta buna functionare (picioarele amortesc sau se simt grele). Dar, studile arata ca la persoanele sanatoase efectele negative dispar la cateva minute dupa schimbarea pozitiei. Totusi, daca aveti o predispozitie (genetic pentru varice sau simtiti picioarele amortite din cauza unei afectiuni a sistemului nervos) este recomandat sa evitati aceasta pozitie.
2. Influenta tensiunii arteriale. Ati observat ca tensiunea arteriala nu se masoara stand picior peste picior? Ei bine, aceasta pozitie poate determina cresterea tensiunii arteriale (revine la normal cand renuntati la ea). Daca stiti ca aveti o problema cu valorile tensiunii arteriale este bine sa optati pentru o alta pozitie.
3. Efectele asupra posturii. Este mult mai greu sa mentineti o postura “dreapta” si corecta din punct de vedere biomecanic stand picior peste picior. Aceasta pozitie determina rasucirea bazinului si dezechilibrarea acestuia (cu solicitarea coloanei lombare) si torsiunea coloanei vertebrale de jos in sus. In plus faciliteaza aplecarea in fata a trunchiului. Toate acestea pot provoca suprasolicitarea elementelor implicate si durere.


<< inapoi la articole

Video

Facebook