0737 234 555

 

 

Osteofitele

Osteofitele sunt formatiuni osoase ce apar in special la nivelul capetelor osoase si articulatilor si sunt asociate cu imbatranirea acestora. Exista mai multe teorii in ceea ce priveste cauza pentru care acestea apar. Dr. Julius Wollf (1836-1902) sustinea ca sistemul osos se adapteaza in functie de cat de solicitat este (o perioada de imobilizare va determina o scadere a densitatii osoase si exercitile facute de persoanele cu osteoporoza pot incetini procesul patologic). Asadar, osteofitele apar de multe ori ca o metoda de aparare a organismului in cazul in care solicitarile biomecanice sunt crescute, atunci cand calitatea cartilajului scade si in zone de instabilitate articulara. Acestea nu sunt dureroase, dar pot deveni cauza durerii atunci cand sunt implicate in lezarea tesuturilor din jur (nervi, tesut moale etc.). Se insotesc cu limitarea miscarii la nivelul unei articulatii, tensiune musculara si aderente intre tesuturi.
Dar, conform acestei teorii, echilibrarea solicitarilor, va determina si reglarea modelarii osoase. 
Avand in vedere aceste lucruri va recomandam urmatoarele:
1. Pastrati o postura corecta (postura neutra este cea care solicita cel mai putin coloana vertebrala si articulatile ei).
2. Incepeti un program de exercitii – va mentine flexibiltatea articulatilor, elasticitatea si tonusul echilibrat al musculaturii si un flux optim al circulatiei. Inotul este un sport ce poate fi practicat cu succes.
3. Terapiile manuale ce presupun manipularea articulara au un efect pozitiv. 
4. Incercati sa scapati de kilogramele in plus. 
5. Nu intarziati sa vizitati un specialist pentru evaluarea eventualelor asimetrii ce ar putea solicita inegal articulatile.

Chiar daca aceste recomandari nu va garanteaza disparitia completa a osteofitelor, au, cu siguranta, un efect foarte bun asupra intregului organism. 


<< inapoi la articole

Video

Facebook