0737 234 555

 

 

Fibromialgia

Fibromialgia este o afectiune caracterizata prin durere musculara genaralizata cu zone specifice de hipersensibilitate la palpare digitala. Se poate asocia cu oboseala accentuata, tulburari ale somnului, cognitive, digestive si depresie. Cauza este necunoscuta, dar se recunoaste o predispozitie genetica si afectarea mai frecventa a sexului feminin. Printre factorii declansatori se enumera: traumatismele, perioade de stres ridicat si interventiile chirurgicale. In ceea ce priveste modul de actiune, exista mai multe teorii: secretia deficitatra a anumitor neurotransmitatori (serotonina, dopamina, substanta P), alterarea calitatii somnului, probleme vasculare sau/si psihologice, dar si un stil de viata agitat.
Durerea este principalul simptom, aceasta este musculoscheletala, cu caracter de intepatura sau arsura, poate fi difuza, severitatea variaza de la zi la zi, la fel si locul partilor mai sensibile. Durerea se asociaza si cu un tip de redoare musculara. Un alt aspect important este starea de oboseala constanta si afectarea capacitatii de concentrare – cunoscuta ca ceata fibromialgica, ce impiedica individul sa isi indeplineasca activitatiile zilnice, indiferent de durata perioadei de odihna. Pe langa aceste simptome, pacientii descriu si tulburari gastrointestinale si urogenitale, tulburari de echilibru si coordonare, sensibilitate senzoriala si modificari tegumentare.
In ceea ce priveste abordarea terapeutica, aceasta trebuie sa fie ampla si multidisciplinara. Tratamentul include: medicamente, psihoterapie, tehnici de relaxare si imbunatatirea calitatii somnului, acupunctura. In ceea ce priveste exercitile fizice, s-a demonstrat ca cele de intensitate peste medie si frecventa crescuta au efecte benefice asupra calitatii somnului, capacitatii de concentrare si calitatii vietii.


<< inapoi la articole

Video

Facebook