0737 234 555

 

 

Sacroileita

Sacroileita reprezintă o inflamație a uneia sau ambelor articulații sacroiliace. Face parte dintr-un grup de boli numite spondiloartropatii – afecțiuni inflamatorii ale coloanei vertebrale.
Prin inflamarea acestora până și cea mai mică mișcare care implică coloana vertebrală poate provoca dureri și disconfort în fese, partea inferioară a spatelui sau chiar la nivelul ambelor membre inferioare.
Femeile au un risc mai mare de a dezvolta sacroileita, deoarece pelvisul acestora suferă în timpul nașterii prin întinderea ligamentelor de la acest nivel, determinând modificări degenerative și durere cronică.
Sacroileita poate apărea din mai multe cauze:
– Un traumatism sau un impact brusc, cum ar fi un accident de autovehicul sau o lovitură care afectează coloana vertebrală, partea inferioară a spatelui, pelvisul sau fesele.
– Sarcina, din cauza pelvisului care trebuie să se acomodeze nașterii, ducând la întinderea ligamentelor care duc la degenerare.
– Infecția articulației sacroiliace cauzată de anumite bacterii cum ar fi brucella.
– Infecțiile de tract urinar, care se pot extinde de la nivelul tractului urinar, rinichi, vezică și uretră la articulația sacroiliacă.
– Endocardita- această infecție la nivelul endocardului poate să ajungă în articulația sacroiliacă.
Simptomatologia se caracterizează prin durere și rigiditate la nivel sacral, coapse sau fese, mai ales dimineața și în timpul ortostatismului prelungit, urcatul scărilor sau alergare, limitarea mișcărilor, febră, inflamația la nivelul unui ochi sau a ambilor.
De cele mai multe ori inflamația articulației sacroiliace se datorează unei boli reumatice mult mai grave cum ar fi spondilita ankilozantă. Multe boli reumatice nu se limitează doar la inflamația articulației sacroiliace ci și la alte organe ale corpului cum ar fi pielea, vasele de sânge, ochii, inima, plămânii, rinichii și sistemul nervos.
Tratamentul constă în repaus, medicație antiinflamatorie și terapie fizicală, manipulări articulare și exerciții pentru intărirea musculaturii.


<< inapoi la articole

Video

Facebook