0737 234 555

 

 

Discul intervertebral - cum sa-l mentii sanatos

Discul interveretebral este pernuta fibrocartilaginoasa dintre vertebre. Acesta are urmatoarele roluri: absorbtia socurilor, distribuirea uniforma a greutatilor si fortelor, mentinerea curburilor coloanei, pastrarea si facilitarea mobilitatii si flexibilitatii coloanei veretebrale.
Ca orice alt tesut, pentru a se mentine la capacitate maxima este nevoie ca rata de distrugere si solicitare sa fie mai mica sau egala cu cea de refacere. Este nevoie de un echilibru intre aportul de nutrienti, utilizarea lor si eliminarea produsilor de metabolism. Cand acest echilibru nu este pastrat, imbatranirea este mai accelerata. La nivelul disculul datorita modului de hranire preponderent prin difuziune, acest echilibru este afectat semnificativ. Si chiar daca organismul are numeroase metode de a se adapta, putem aborda obiceiuri bune care sa ne mentina fara probleme la nivelul coloanei vertebrale. Va prezentam cativa factori care pot influenta negativ sanatatea discului intervertebral:
1. O retea vasculara ineficienta. De exemplu: fumatul are capacitatea de a modifica structura vaselor de sange. Ce rezulta? O retea vasculara incapabila sa asigure nutrientii si sa elimine produsii de metabolism.
2. Mentinerea aceleasi pozitii perioade indelungate si sedentarismul. Antrenamentul fizic are rolul de a creste capacitatea cardiovasculara, de a stimula schimburile de gaze la nivel celular, de a mentine sanatatea articulatilor prin ungerea lor si pomparea sangelui prin contractile musculare. Lipsa lui are efectele opuse.
3. Lipsa de odihna. Dezechilibrul dintre efort/ activitatate/ solicitare fizica si/sau psihica si odihna are efectul de a scadea capacitatea de refacere.
4. Deshidratarea. Discul este in proportie de 80% apa, de aceea hidratarea este extrem de imporatanta.
5. Nutritie deficitara. Un aport echilibrat de nutrienti este esential pentru refacerea tisulara.
6. Stresul: influenteaza postura, starea musculara si activitatea hormonala. Chiar daca este practic imposibil sa il evitam, momentele de destresare le pot neutraliza pe cele stresante.


<< inapoi la articole

Video

Facebook