0737 234 555
(Zona Dristor-Baba Novac)
0752 321 104
(Zona Baneasa)

 

 

5 MITURI DESPRE DUREREA CRONICA

     Dr. Tasha Staton de la University of South Australia, specialist in modul in care durerea influenteaza si este influentata de creier, a publicat la mijlocul lunii august un articol pe tema: Cinci mituri despre durerea cronica. Mai jos, va prezentam un rezumat cu lucrurile esentiale publicate in articol:

Mitul nr.1: Durerea este numai in capul nostru
Exista un curent care spune ca durerea este doar in capul oamenilor stresati, anxiosi sau slabi. Intr-adevar, toti stimulii pe care corpul ii experimenteaza sunt procesati la nivelul creierului, dar asta nu inseamna ca leziunea nu exista cu adevarat. Depresia, anxietatea si teama pot accentua perceptia durerii, dar, de cele mai multe ori, ele apar dupa instalarea durerii.

Mitul nr.2: Medicamentele sunt singurul tratament care te poate ajuta
Exista numeroase metode pe care le puteti incerca inaintea unui pumn de pastile. Organismul combina stimulii primiti si acestia se pot influenta reciproc. Exercitiile, masajul si chiar psihoterapia pot ajuta la ameliorarea durerii.

Mitul nr.3: Mai mult tesut lezat inseamna mai multa durere
Ei bine, putem experimenta durerea fara lezarea fizica a vreunui tesut. Pe de alta parte, sunt persoane care se zgarie sau obtin o vanataie si nu isi mai aduc aminte cand au facut-o. In ceea ce priveste durera cronica, ea poate exista si atunci cand tesutul s-a vindecat. La persoanele cu durere cronica, sistemul nervos este hipersensibil si influentabil. Datorita conexiunilor din creier se poate construi un cuplu miscare-durere. Putem declansa o reactie dureroasa atunci cand ne gandim ca anumite miscari sigur ne vor produce durere fara sa existe vreo leziune reala .

Mitul nr.4: Analiza imagistica descopera cu siguranta sursa durerii
Chiar daca analizele imagistice sunt unelte bune in diagnosticarea unor probleme structurale, acestea nu asigura descoperirea sursei de durere. In jur de 60% din persoanele intre 30 si 40 de ani vor prezenta semne de degenerare discala pe un RMN, dar asta nu garanteaza ca aceste persoane au un spate dureros, din contra.

Mitul nr.5: Daca suporti cu stoicism va trece
Persoanele care amana prea mult se pot gasi in situatii mult mai complicate. O problema este mult mai usor de tratat in prima faza, inainte ca aceasta sa devina cronica.


<< inapoi la articole

Video

Facebook