0737 234 555

 

 

POZITIA CORECTA

     Este extrem de important pentru sanatatea coloanei vertebrale gasirea unei pozitii neutre, pozitii corecte. Tinand cont de faptul ca suntem diferiti exista, totusi, anumite elemente comune, general valabile. Coloana vertebrala prezinta 32-33 de vertebre: 7 cervicale, 12 toracale, 5 lombare, 5 sacrale (sudate) si 3-4 coccigiene (de asemenea, sudate). Ele sunt organizate astfel: cele sapte vertebre cervicale realizeaza o curbura convexa (convexitatea spre anterior – lordoza cervicala), vertebrele toracale realizeaza o curbura inversa – cifoza, cele lombare, de asemenea, o curbura convexa (lordoza lombara), vertebrele sacrale sunt sudate si orientate invers decat cele lombare. 
    Pozitia neutra inseamna mentinerea acestor curburi (fara accentuarea sau diminuarea lor). Aceasta este o pozitie de echilibru biomecanic, mentinuta cu un efort muscular minim si fara suprasolicitarea tesutuilor inconjuratoare. Este o pozitie ce faciliteaza respiratia, digestia si circulatia sanguina. Prin toate acestea se mentine sanatatea structurilor coloanei si supletea ei.
Pozitia neutra trebuie mentinuta in toate activitatile ce se realizeaza din sezut, din picioare sau intins. Trebuie mentinuta la birou, in masina, in timpul mersului, in antrenamente fizice. Se dobandeste prin exercitiu si antrenament ce activeaza musculatura abdomenului , a coloanei, a bazinului si musculatura respiratorie.
Se corecteaza in fata oglinzii si se poate pastra in sezut cu ajutorul potrivit. Se poate obtine prin alinierea (din profil) a soldurilor cu umerii, prin impingerea usoara a pieptului inainte, relaxarea (nu tragerea) umerilor pe spate si prin implicarea activa a musculaturii abdominale. Este o pozitie ce necesita efort minim si timp pentru obisnuire.
     Cu ajutorul unui program de antrenament pentru musculatura mai sus mentionata, aceasta se dobandeste si se mentine mult mai usor. Asa ca nu intarziati sa exersati pozitia corecta tinand cont de particularitatile corpului dumneavoastra!


<< inapoi la articole

Video

Facebook