0737 234 555

 

 

STRESUL

     Stresul este un element inevitabil in viata noastra. Se defineste ca o amenintare reala sau potentiala, fizica sau psihologica la adresa sigurantei, statusului sau starii de bine; ca cerinte fizice sau psihice ce depasesc capacitatile individului de a le indeplini sau ca schimbari bruste si neasteptate. Fizic, este perceput ca o stare de nesiguranta sau pericol iminent, ingrijorare si intentie de a evita elementul stresant. Daca in anumite situatii, stresul ne ajuta sa fim alerti si sa obtinem succesul pe anumite domenii, stresul cronic are efecte nefaste asupra sanatatii omului. Unul dintre hormonii secretati este cortizolul. Acesta este un hormon catabolic cu rolul de a asigura necesarul energetic, are rol antiinflamator si este implicat in memorarea situatilor cu potential nociv. Stresul cronic altereaza modul si cantitatea in care cortizolul este secretat si procesat, obtinandu-se un efect exact opus, de inflamatie generalizata. Inflamatia va detemina stres oxidativ cu moartea prematura a celulelor, imbatranirea si degenerarea accelarata a tesuturilor. Semnele deficitului de secretie functionala a cortizolului datorita stresului sunt urmatoarele: scaderea densitatii osoase si musculare, depresie, durere si afectarea memoriei. Se asociaza cu: osteoporoza, oboseala cronica, durere lombara joasa cronica, sciatica, durere la nivelul articulatiei temporomandibulare, fibromialgia si miopatie.
Daca stresul este un element inevitabil si incontrolabil, modul in care reactionam depinde de noi. Reactia si atitudinea fata de elementul stresant poate influenta si raspunsul biologic.
     Alegerea unei atitudini pozitive de confruntare si de coping, bazata pe actiuni, pot readuce organismul pe linie directa spre recuperare. Pe de alta parte, alegerea unei atitudini negative, scufundarea in sentimente de neajutorare si ingrijorare vor accentuata problema ducand treptat la cronicizarea inflamatiei, la depresie si durere cronica.


<< inapoi la articole

Video

Facebook