Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/vertebro/public_html/includes/functions.php on line 258
Articole
0737 234 555

 

 

SPONDILITA IN FORMA DE COLOANA DE BAMBUS

Coloana vertebra in forma de “coloanade bambus” se mosteneste in familie?
     E vorba de spondilita anchilopoietica, o afectiune inflamatorie cronica a vertebrelor si ligamentelor spinale care afecteaza in mod tipic barbatii tineri. Debuteaza la nivelul articulatiilor sacro-iliace – locul unde sacrul (partea inferioara a coloanei vertebrale) se articuleaza cu osul iliac – boala se extinde la toata coloana vertebrala, interesand spatele inferior si cel superior, si frecvent si gatul, cu fixarea articulatiilor cu punti osoase.

     Primul semn consta in rigiditatea  de dimineata si diminuarea progresiva a muschilor coloanei vertebrale. Boala are tendinta sa ramana activa timp de 10 – 15 ani si apoi sa intre in remisiune.  Cauza este necunoscuta, cu toate ca este ereditara si s-a stabilit o legatura cu poliartritacronica juvenila seronegativa. Implicarea zonei superioare a coloanei vertebrale duce la reducerea expansiunii toracelui si, uneori, la dureri toracice.
       Nu exista un tratament specific, dar antiinflamatoarele nesteroidiene ajuta la controlul durerii si al rigiditatii. Se recomanda exercitii speciale care ajuta la efectuarea miscarilor ramase; pacientii sunt sfatuiti sa doarma intinsi pe spate, folosind o singura perna. Daca este necesar, se poate corecta deformarea printr-o interventie chirurgicala (osteomia cuneiforma).


<< inapoi la articole

Video

Facebook