0737 234 555

 

 

DAR DACA FATUL E CU SPINA BIFIDA?

 

      Dacă fatul e cu spina bidida, este riscul ca si la a doua sarcina situatia sa se repete?                   
    Literal, spina bifida inseamna „coloana vertebrala despicata pe jumatate". Problema debuteaza precoce in timpul sarcinii, cand tesutul spinal al embrionuli se opreste in dezvoltare, nemaiformandu-se tubul complet in jurul maduvei spinarii primitive.
     In forma sa simpla, spina bifida latenta poate sa nu produca simptome, deoarece doar unul sau mai multe arcuri ale vertebrelor lombosacrale (spatele inferior) nu se unesc pe linia mediana. Ocazional, pielea asupra locului cu pricina poate prezenta o adancitura, un lipom sau un sinus (un tunel putin adanc, care face legatura cu tesuturile profunde). Bebelusii afectati pot prezenta lezarea partii inferioare a maduvei spinarii, cu slabiciune a musculaturii membrelor inferioare, mers schiopatat, deformarea picionului si/sau incontinenta urinara. Se poate interveni chirurgical pentru a impiedica agravarea afectiunii.
     Mult mai grava e forma „deschisa” (spina bifida aperta) care implica, de asemenea, tesuturile moi si pielea ce acopera coloana vertebrala si, uneori, meningele care invelesc maduva spinari.
    Poate aparea la orice nivel al coloanei vertebrale, dar se localizeaza mai des in zona de mijloc a coloanei, cauzand grade variate de paralizie musculara dar si pierderea sensibilitatilor, precum si disfunctionalitati ale defecatiei si mictiunii. In forma sa cea mai grava, maduva spinarii este descoperita si expusa la suprafata, pe unde se pierde si lichid cefalorahidian. In cazul mielomeningocelului, nu exista piele care sa acopere maduva spinarii si radacinile nervilor, formand o umflatura ca un sac in afara corpului. In meningocel, sacul este format din meninge si lichid cefalorahidian, tesutul nervos fiind normal situat. Multi copii nascuti cu mielomeningocel au si hidrocefalie („lichid in creier”), dar supravietuiesc, datorita tratamentului acestua din urma cu suntul - un tub care dreneaza lichidul cefalorahidian in exces din ventriculele encefalului in abdomen.
     Screeningul prenatal permite parintilor sa opteze pentru oprirea din evolutie a sarcinii. Cercetarile au aratat o legatura intre deficientul de acid folic in primele luni de sarcina si spina bifida a fatului, astazi intrand in rutina prescrierea de acid folic gravidelor.


<< inapoi la articole

Video

Facebook