0737 234 555

Articole

Mersul si urcatul/coboratul scarilor

Mersul este o miscare automata, o modalitate de deplasare care nu necesita control voluntar permanent. Nu ne gandim la cum mergem la fiecare pas. Vorbim la telefon, mancam o inghetata in timp ce mergem - este o activitate aproape inconstienta, invatata de la varste foarte fragede. Urcatul si coboratul scarilor este asemanator cu mersul, numai terenul de deplasare si gradul de solicitare a musculaturii sunt diferite.

Sfaturi pentru mentinerea unei posturi corecte in mers si in timpul urcatului si coboratului scarilor:

Terapia cu vacuum sau terapia cu ventuze. Modalitati de aplicare 1-6

In continuare va vom prezenta 12 dintre modurile principale de a aplica ventuzele. Exista mai multe metode, in functie de patologie, starea pacientului si scopul dorit.

1. Aplicare usoara/slaba. Este o metoda tonifianta, preferata de pacientii astenici. Se caracterizeaza printr-o forta de suctiune mai slaba. Indicatii: raceala usoara, afectiuni abdominale sau digestive, pentru persoanele in perioada de covalescenta, astm, tratamente cosmetice faciale, scleroza multipla, copii sub 16 ani, sindroame ce implica imunitate scazuta.
2. Aplicare medie. Este la fel o metoda tonifianta. Este o suctiune mai puternica si se adreseaza persoanelor mai echilibrate fizic si psihic. Indicatii: cefalee/dureri de cap, posttraumatic, afectiuni musculoscheletale, tulburari de fertilitate, afectiuni legate de conditii influentate de stres (are efect relaxant).

Terapia cu vacuum sau terapia cu ventuze. Modalitati de aplicare 7-12

7. Metoda “fulger” rapida. Se caracterizeaza prin aplicarea ventuzelor pe o perioada foarte scurta de timp. Ca intensitate, este medie sau chiar puternica, dar dureaza foarte putin. Este metoda preferata a copiilor sau a persoanelor epuizate fizic.De asemenea este utilizata in raceli si gripa, dar si in afectiuni digestive sau gastrointestinale.
8. Metoda cu sangerare (uda). Presupune aplicarea ventuzei, apoi inlaturarea ei, realizarea unor crestaturi/incizii cu un bisturiu/ac steril si reaplicarea ventuzei pe acelasi loc. Se poate aplica persoanelor cu hipertensiune acuta, febra crescuta si in cazul unor intepaturi de insecte. Metoda este aplicata doar de catre personalul autorizat.

Tehnici de prevenire

Tehnici de prevenire a unui episod de dureri lombare in timpul dezapezirii
Dureriile lombare si de spate sunt foarte frecvente in acest sezon , dar se pot preveni doar urmand urmatoarele sfaturi:

1. Alegeti o lopata buna. O lopata cu maner curbat si lungimea potrivita va face impingerea zapezii mai usoara, cu efort minim din partea spatelui. In plus cele cu material plastic sunt mai usoare si reduc practic greutatea pe care corpul trebuie sa o miste.

2. Pregatirea fizica. Dezapezitul este o activitate fizica destul de intensa. O musculatura neincalzita va predispune la acidente. De aceea, este bine sa realizati cateva miscari de incalzire inainte si de racire (stretching) dupa.

Stresul

Stresul

Stresul este un element inevitabil in viata noastra. Se defineste ca o amenintare reala sau potentiala, fizica sau psihologica la adresa sigurantei, statusului sau starii de bine; ca cerinte fizice sau psihice ce depasesc capacitatile individului de ale indeplini sau ca schimbari bruste si neasteptate. Fizic, este perceput ca o stare de nesiguranta sau pericol iminent, ingrijorare si intentie de a evita elementul stresant. Daca in anumite situatii, stresul ne ajuta sa fim alerti si sa obtinem succesul pe anumite domenii, stresul cronic are efecte nefaste asupra sanatatii omului. Unul dintre hormonii secretati este cortizolul.

Somnul

Somnul

Odihna si somnul sunt aspecte extrem de importante in mentinerea sanatatii unui individ. Cate o noapte “alba” nu are repercursiuni majore, dar pe termen lung, noptile in care se doarme sub sase ore pe noapte au efecte devastatoare pentru orice om.
Specialistii recomanda intre sapte si noua ore de somn pe noapte pentru a mentine organismul intr-o stare de sanatate optima. Somnul nu este doar o perioada in care organismul se opreste din lucru, ci una de refacere si reglare. Are parti in care activitatea scade (ritmul cardiac si respirator scad, musculatura se relaxeaza, temperatura corpului scade, creierul isi incetineste procesele) si parti in care este foarte intensa.

Sfaturi pentru un somn odihnitor

Sfaturi pentru un somn odihnitor
Cu totii stim efectele benefice ale unui somn odihnitor. Este importanta durata si calitatea acestuia. De aceea vom enumera cateva sfaturi pentru a va bucura de un somn odihnitor:
1.Organizati-va sa mergeti la culcare si sa va treziti in fiecare zi la aceeasi ora. Astfel, organismul se va regla si se va obisnui cu un anumit ritm;
2.Realizati o rutina inainte de culcare care sa cuprinda activitati linistitoare;
3.Renuntati la dispozitivele luminoase cu o ora inainte de somn;

Ridicatul si asezatul

Ridicatul si asezatul pe scaun nu sunt lucruri complicate, ne ridicam din pat dimineata, de pe scaunul din masina sau autobuz, de pe scaunul de la birou, toata ziua implica sa ne asezam si sa ne ridicam. Dar, atunci cand exista probleme la nivelul aparatului osteoarticular, aceasta activitate banala devine o adevarata provocare.
Specialistii impart miscarea in patru faze diferite:
1. Perioada de inclinare – este momentul in care trunchiul se inclina inainte.
2. Momentul de transfer – cand sezutul se ridica de pe scaun, este momentul cand greutatea este preluata de picioare. Soldurile, genunchii si gleznele sunt in flexie.

Ridicarea greutatilor

Inainte de a lua in considerare ridicarea unui obiect, a unei greutati, trebuie sa evaluati rapid urmatoarele elemente:
- Volumul sau forma obiectului ce trebuie ridicat – un obiect prea mare sau greu de “apucat” este mult mai dificil de manipulat si va va solicita fizic mai mult;
- Suprafata – o suprafata alunecoasa – datorita texturii sau a umezelii – va poate predispune la accidente;
- Spatiul in care va miscati – spatiile mici, inguste va pot pune in pozitii dificile;
- Daca puteti obtine ajutor, nu il refuzati;
- Daca puteti sa impingeti obiectul, impingeti-l, nu il trageti, nu il ridicati;

Pozitia la birou

Un mod distractiv pentru obtinerea si pastrarea pozitiei neutre a coloanei la birou:
1. Asezati-va comod si corect pe scaun.
2. Luati doua mingi (de marime si consistenta asemanatoare cu cele de tenis) pe care le veti pune de o parte si de alta a coloanei – intre spatele dumneavoastra si scaun.
3. Sprijiniti-va pe spatarul scaunului, in asa fel incat sa mentineti mingile prin greutatea corpului.
Astfel, in momentul cand aveti tendinta sa va aplecati sau sa alunecati intr-o pozitie mai “comoda”, acestea va vor atentiona.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Video

Facebook