|
Se refera la unul din efectele pe care il au experientele dureroase asupra individului mai ales in cazul durerilor musculoscheletale. Persoanele care au suferit un episod acut de durere lombara sau sciatica pot recunoaste acest fenomen. “M-am aplecat, am dat sa ma ridic si m-a taiat spatele. Voiam sa ma indrept, nu puteam. Voiam sa respir, nu puteam. Nu puteam nici in pat sa ma intorc.”. Dupa cateva incercari, invatam ca e mai bine sa nu ne miscam. Asociem miscarea cu durerea intensa, cu posibile leziuni periculoase.
Daca initial imobilizarea are scopul de a oferi organismului timpul de a se vindeca, pe termen lung poate avea efecte mult mai neplacute. De la deconditionare fizica la stari depresive, acestea fiind intr-o stransa legatura.
Cum puteti evita instalarea acestui fenomen? In primul rand, prin intelegerea faptului ca lipsa de miscare v-a adus in acest loc dureros. In al doilea rand, prin a invata cum sa va miscati eficient cu minimum de efort si de solicitare biomecanica. In al treilea rand, prin inceperea unui program de exercitii care sa tonifice musculatura si sa pastreze mobilitatea si elasticitatea optima a tesuturilor. |