0737 234 555
(Zona Dristor-Baba Novac)
0752 321 104
(Zona Baneasa)

 

 

Sfaturi pentru mentinerea sanatatii discului intervertebral

Discul intervertebral este pernuta fibrocartilaginoasa dintre vertebre. Aceasta are urmatoarele roluri: absorbtia socurilor, distribuirea uniforma a greutatilor si fortelor, mentinerea curburilor coloanei, pastrarea si facilitarea mobilitatii si flexibilitatii coloanei vertebrale.

Ca orice alt tesut, pentru a se mentine la capacitate maxima este nevoie ca rata de distrugere si solicitare sa fie mai mica sau egala cu cea de refacere. Este nevoie de un echilibru intre aportul de nutrienti, utilizarea lor si eliminarea produsilor de metabolism. Cand acest echilibru nu este pastrat, imbatranirea este mai accelerata. La nivelul discului datorita modului de hranire preponderent prin difuziune, acest echilibru este afectat semnificativ. Si chiar daca organismul are numeroase metode de a se adapta, putem aborda obiceiuri bune care sa ne mentina fara probleme la nivelul coloanei vertebrale:

1. O retea vascularizata ineficienta. De exemplu: fumatul are capacitatea de a modifica structura vaselor de sange. Ce rezulta? O retea vasculara incapabila sa asigure nutrientii si sa elimine produsii de metabolism.

2. Mentinerea aceleeasi pozitii perioade indelungate si sedentarismul. Antrenamentul fizic are rolul de a creste capacitatea cardiovasculara, de a stimula schimbul de gaze la nivel celular, de a mentine sanatatea articulatiilor prin ungerea lor si pomparea sangelui prin contractiile musculare. Lipsa lui are efecte opuse.

3. Lipsa de odihna. Dezechilibrul dintre efort/ activitate/ solicitare fizica si/ sau psihica si odihna are efectul de a scadea capacitatea de regenerare.

4. Deshidratarea. Discul este in proportie de 80% apa, de aceea hidratarea este extrem de importanta.

5. Nutritie dificitara. Un aport echilibrat de nutrienti este esential pentru refacerea tisulara.

6. Stresul: influenteaza postura, starea musculara si activitatea hormonala. Chiar daca este practic imposibil sa-l evitam, momentele de relaxare le pot neutraliza pe cele stresante.

Video

Facebook