0737 234 555
(Zona Dristor-Baba Novac)
0752 321 104
(Zona Baneasa)

 

 

Nevralgia Trigeminala

Nevralgia trigeminala cunoscuta si ca “marea drama trigeminala, in trei acte” (Sicard) datorita simptomelor pe care le produce: durere, hemispasme faciale si fenomene vegetative

este o manifestare clinica a afectarii nervului cranian trigemen si este considerata una dintre cele mai violente nevralgii faciale.


Cauza. Se datoreaza disfunctiei nervului trigemen. Acesta poate suferi din cauza unor compresiuni mecanice (artera, vena, tumora etc.), trauma, diferite suferinte la nivelul sistemului nervos central etc.


Clasificare si Simptome:


Tip 1: durere brusca, violenta ce poate dura de la cateva secunde la 2 minute urmata de perioade de calmare. Ciclul durere-analgezie se poate repeta pana la cateva ore.

Tip 2: durere constanta continua, de intensitate moderata, ca o arsura sau ascutita, de durata lunga.

Cele doua tipuri se pot suprapune si pot coexista la acelasi pacient. Simptomele se manifesta pe aria de inervatie a nervului trigemen.

Factori declansatori ai unui episod: orice fel de solicitare mecanica a zonei - atingere, vibratie, masticatie etc.
 

Tratament. Prima linie este de cele mai multe ori reprezentata de medicamente si tratamentul chirurgical. Dar acupunctura, chiroterapia, termoterapia, modificarile la nivelul alimentatiei s-au dovedit a fi terapii eficiente impotriva durerii.

Video

Facebook