Nevralgia Arnold, cunoscuta si ca nevralgia occipitala, se datoreaza afectarii nervilor occipitali (in special, radacinile nervoase C2-C3).
Clasificare. Poate fi primara sau secundara (post-traumatica, spondilozei, discopatiei cervicale, gutei, diabetului sau unor afectiuni vasculare). Nervii pot fi lezati sau iritati la nivelul articulatiilor cervicale propriu-zise, la nivelul ligamentului atlanto-axial sau la intersectiile cu muschii.
Simptomele pot fi accentuate de miscare (mai ales combinatia dintre rotatie si extensie), temperatura scazuta sau stimuli mecanici in zona afectata. Se caracterizeaza prin durere persistenta si intensa la baza capului ce urca spre frunte (uneori simtita ca o arsura sau junghiuri). Se poate asocia cu sensibilitate la lumina, tulburari de echilibru si ameteli.
Se recomanda evitarea pozitiei de dormit pe burta (rotatie plus extensie), alternarea umarului pe care se pozitioneaza geanta si sa nu tina telefonul la ureche sustinut cu umarul.
Tratament. Pe langa tratamentul medicamentos, au dat rezultate chiroterapia (prin mobilizarea segmentelor vertebrale si promovarea unui aliniament corect), kinetoterapia (prin pastrarea mobilitati, elasticitatii si tonusului muscular), masajul terapeutic (prin efectul de relaxare si stimularea circulatiei), acupunctura (s-a dovedit chiar mai eficienta decat unele medicamente), termoterapia, alimentatia (produsele bogate in vitaminele B) si odihna in spatii linistite.