0752 321 104
(Zona Baneasa)

0737 234 555
(Zona Dristor-Baba Novac)

Elongatie coloana vertebrala (decompresie vertebrala)

Elongatia coloanei vertebrale – este o tractiune in ax a diverselor segmente ale coloanei cu scopul de a micsora presiunea intervertebrala, ajutand la realinierea coloanei. 

Aceasta procedura este o manevra fizica  prin care se urmareste marirea temporara  a spatiului dintre vertebre  in scopul degajarii discurilor intervertebrale. Astfel se obtine distantarea spatiului intervertebral  (aproximativ 2,5 mm), facilitand repozitionarea corecta a segmentului tratat si avand ca finalitate un fenomen de absortie la nivelul discului intervertebral si degajarea radacinii nervului comprimat.  Majoritatea autorilor puncteaza ca scopul elongatiei este acela de a creste  spatiul intervertebral, insa durerea nu este redusa doar din aceasta cauza. Decompresia vertebrala (elongatia) este o  metoda terapeutica  ce poate fi aplicata prin intermediul unei mese multifunctionale.  Masa multifunctionala de elongatie pe care sta culcat pacientul este conectata la un calculator care primeste informatia necesara despre procesul patologic de la coloana vertebrala, iar calculatorul alege un program personalizat pentru decompresia sectorului afectat al coloanei vertebrale. 

Procesul de recuperare este rapid, inlaturand cauza procesului patologic, nu doar durerea in sine.

Aparatul functioneaza foarte fin, zona dureroasa fiind decompresata treptat si cu pause, efectuand manipularea sigura si fara riscuri. E bine cunoscut faptul ca tratamentul durerilor de spate nu trebuie sa implice durere. 

Aceasta procedura de tratament este integrata de catre medic intr-un program complet de recuperare recomandat pacientului, care  cuprinde si alte terapii ce amplifica efectul terapeutic sau pregateste musculatura pentru alte metode de tratament ca, de exemplu termoterapia (aplicatii calde locale), masaj vacuum, vibromasaj, masaj Gua Sha si proceduri din fizioterapie. Rezultatul terapeutic final depinde de programul recuperator, fiecare procedura  avand beneficii specifice.

Concomitent cu majorarea spatiului intervertebral, in procesul de elongatie are loc relaxarea musculara, detensionarea ligamentara obtinand urmatoarele efecte:

-       detensionarea mecanica a inelului fibros si a ligamentelor din jurul discului    
        intervertebral ajuta nucleul pulpos sa revina la pozitia lui fireasca - central;

-       elimina presiunea din tesutul afectat;

-       reduce spasmul  muscular;

-       imbunatateste circulatia periferica;

-       reduce subluxatiile care exista in articulatiile interapofizare;

-       creste hidratarea discului intervertebral;

-       mareste considerabil  flexibilitatea (mobilitatea) coloanei

    Pentru eficacitate maxima acest tip de terapie se asociaza cu termoterapie, electroterapie si alte tratamente.

Indicatii pentru elongatii vertebrale au pacientii cu sindroame clinice dureroase cervicale, toracale si lombare de origine mecanica, acute sau cronice determinate de afectarea discurilor intervertebrale, ligamentelor, sau a masei musculare, dintre care amintim: durerea lombara de diferite cauze care poate asocia si lombosciatica, hernia de disc, spondiloza, sindromul fatetar, radiculopatiile, etc.

Acest tip de terapie nu prezinta niciun fel de risc sau efecte adverse, fiind o alternativa veritabila pentru tratarea afectiuniilor coloanei. 

Exista cateva contraindicatii pentru elongatia coloanei vertebrale si anume: osteoporoza avansata, tumorile maligne si infectiile vertebrale, discita (infectia discului intervertebral), unele fracturi spinale, cifoscolioze importante, boli inflamatorii vertebrale precum si contraindicatii care tin de alte afectiuni interne cum sunt: hipertensiunea arteriala necontrolata, insuficienta cardiaca, anevrisme, tulburari de ritm cardiac, afectiuni ale arterelor carotide sau vertebrale,  sarcina, afectiuni abdominale si din sfera psihiatrica.

 

Video

Facebook